moosers

Praatjes van Moose

De Belangrijkste Brit van het vorige Millenium heette Michelangelo Florio Crollalanza en werd geboren in het Siciliaanse Messina. Zijn familie moest vluchten voor de heilige inquisitie en zo belandde hij op 24-jarige leeftijd in Stratford. De familie vertaalde de Italiaanse naam letterlijk naar het Engels en onze Michelangelo heette voortaan Shakespeare. Deze theorie van de Italiaanse professor Iuvara verklaart het mysterie van de uitgebreide kennis over Italië die Shakespeare in vijftien van zijn toneelstukken tentoonspreidt. Kolonel Khadhaffi van Libië heeft het ook ooit geprobeerd: Shakespeare was eigenlijk een Libiër en heette oorspronkelijk: Sheik-al-Speare. En kent u al dat mopje over wat een clitoris in het Engels is? (Volksrant, 17/4/00)

zie ook: Het geboortehuis van de Belangrijkste Brit van het Millennium wordt nóg authentieker

Lees meer

Moose op 16/04/2000 - 23:00  
meer over Italië, Shakespeare

De Erik Vos Prijs, de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor beginnende theatermakers, is dit jaar toegekend aan regisseuse Ola Mafaalani. Naar de mening van de jury ontwikkelt Mafaalani een “geheel eigen handschrift dat expressief van vorm en emotioneel explosief is”. De regisseuse heeft enkele succesvolle producties bij Fact gemaakt, zoals ‘Westkaai’ (1998) en ‘The Sorry Saint’ (1999), naast de Toneelschuurproductie ‘Ten Liefde’ (1999). Dit jaar zal zij opnieuw bij Fact haar eerste grote zaalvoorstelling ‘Ajax’ regisseren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 gulden en zal tijdens de uitreiking van de VSCD-prijzen op 5 juni in de Stadsschouwburg Utrecht worden overhandigd. (VNG, 17/4/00)

zie ook: ‘Ten Liefde’, Bellevue Lunchtheater, Ola Mafaalani

Lees meer

Moose op 16/04/2000 - 23:00  
meer over Ola Mafaalani

Musicus en cabaretier Wim van de Meeberg is op 67-jarige leeftijd overleden. Van de Meeberg maakte in de jaren ‘70 muziek voor theaterproducties en voor cabaretprogramma’s van Frits Lambrechts en Rob van de Meeberg, zijn broer. De laatste begeleide hij recentelijk in voorstellingen ‘Ken Kan’ en ‘Oh Johnny’. (NRC, 17/4/00)

zie ook: Muziektheaterstuk over Carmiggelt op komst

Lees meer

Moose op 16/04/2000 - 23:00  
meer over cabaret, overleden

‘Zwaargewicht’ is geen voorstelling over een bokser met een herseninfarct geworden. Regisseur Don Duyns: “Marcel Musters wilde graag eens helemaal niks zeggen in een stuk, alleen maar liggen. Zo begint een idee wel vaker.” Het idee van de liggende bokser werd al snel verworpen, maar de titel bleef bestaan. Resultaat waren een reeks improvisaties rond het thema ‘zwaargewicht’. Dat werkte aanstekelijk: regisseur Duyns staakte al snel zijn dieet en actrice Christine van Straalen begon ook meer te eten tijdens deze lunchvoorstelling: “Je krijgt er trek van. Gisteren, bij de eerste try-out, nam ik een bonbon voordat we op gingen. Zomaar, omdat ik er zin in had.” (Parool, 15/4/00)

zie ook: ‘Zwaargewicht’, Mugmetdegoudentand, Bellevue Lunchtheater

Lees meer

Moose op 14/04/2000 - 23:00  
meer over Don Duyns, Marcel Musters

Acteur Ramsey Nasr is met zijn gedichtenbundel ‘27 gedichten en geen lied’ genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie. Andere genomineerden zijn Victor Schiferli, André Verbart en Marjoleine de Vos. (NRC, 15/4/00)

zie ook: Ramsey Nasr wint Mary Dresselhuysprijs

Lees meer

Moose op 14/04/2000 - 23:00  
meer over Ramsey Nasr

De voorstelling van ‘De meisjes’ van het Nationale Toneel gaat definitief niet door. Een paar dagen voor de première is volgens regisseur Johan Doesburg “niet het gewenste resultaat behaald”. Eerder stapten Pleuni Touw en Hugo Metsers uit de productie, maar met hun vervangers Ella van Drumpt en Marthe-Geke Bracht lukt het ook niet. Dit is de tweede afgelasting van het Nationale Toneel in twee maanden. Eerder werd Nora, in regie van Ger Thijs, afgeblazen. (Parool & Volkskrant, 14/4/00)

zie ook: Geen reprise ‘Meisjes’

Lees meer

Het Holland Festival heeft een nieuwe openingsvoorstelling: de dansproductie ‘Körper’ van choreografe Sasha Waltz. Waltz is een van de artistiek leiders van de Schaubühne in Berlijn. Op het Holland Festival is nog een andere voorstelling van Waltz te zien, namelijk ‘Na Zemlje’. Deze voorstelling werd gerepeteerd op het landgoed van Konstantin Stanislavski, waar Anton Tsjechov ooit ‘Kersentuin’ schreef. De opening van het festival is op 3 juni. (Trouw, 14/4/00)

zie ook: ‘Bacchanten’ gaat niet door

Lees meer

Moose op 13/04/2000 - 23:00  
meer over Berlijn, Holland Festival, Stanislavski

Veertien van de drieentwintig nominaties voor de John Kraaijkamp Musical Award zijn voor artiesten uit Joop van den Ende musicals. Toch is de Stichting Musical Awards die de prijs uitreikt volstrekt onafhankelijk, aldus de woordvoerder van Joop. Als het Joop om zelfprijzing ging, had hij “wel een award voor een hele musicalproductie in het leven geroepen”. De prijs wordt op 18 april uitgereikt. (Volkskrant, 13/4/00)

zie ook: Nieuws over de Musical-awards

Lees meer

Moose op 12/04/2000 - 23:00  
meer over Joop van den Ende, musical

De run om de origineelste publiciteitsstunt is nog niet gestreden. Nu heeft Huis a/d Werf weer iets nieuws bedacht: een envelopsticker voor de postbode: “Hallo postbode, ja dit is een bericht voor u.” De sticker promoot ‘Zorg en de droomcentrifuge’ van Growing up in Public, “een voorstelling over avontuurlijke postbodes”. (Volkskrant, 13/4/00)

zie ook: ‘Zorg en de droomcentrifuge’, Growing up in Public

Lees meer

Moose op 12/04/2000 - 23:00  
meer over Growing up in Public, Huis a/d Werf, publiciteitsstunts

In de Tweede Kamercommissie Cultuur heeft Boris Dittrich gepleit voor een vorm van nazorg voor culturele instellingen die in mei geen subsidie krijgen. Omdat er zoveel aanvragen zijn, zullen er zeker veel mensen teleurgesteld worden. Dittrich vreest een “malaise stemming” in de culturele wereld. Rick heeft beloofd erover na te zullen denken. (AD, 13/4/00)

zie ook: 734 aanvragen voor structurele subsidie

Lees meer

<< < 162163164 > >>
Syndicate content