De Britse acteur John Gielgud is op 96-jarige leeftijd overleden. Met Laurence Olivier en Ralph Richardson domineerde hij decennia lang het Britse klassieke toneel. Hij speelde meer dan 500 keer Hamlet en deed daarnaast talloze andere theaterrollen, naar schatting tachtig film- en televisierollen en een aantal regies. Hij debuteerde in 1921 en bleef tot zijn 88ste aan het toneel verbonden. Tot zijn 92ste speelde hij in films, zoals in ‘Prospero’s Books’ van Peter Greenaway. (Parool, 23/5/00)
Er zijn nieuwe nominaties bekend voor de Theo d’Or. Eerder was Marie Louise Stheins al aangewezen, nu zijn ook Chris Nietvelt en Sacha Bulthuis genomineerd voor deze belangrijkste Nederlandse toneelprijs voor vrouwen. Nietvelt dankt haar nominatie aan de titelrol in ‘De dame met de Camelia’s’ van het Zuidelijk Toneel, Bulthuis voor haar rol in ‘De Herinnering’ van De Appel. Voor de Louis d’Or, de acteursprijs, is Ramsey Nasr voor zijn monoloog ‘Geen Lied’ genomineerd. Bram van der Vlugt was al eerder voorgedragen. Tamar van den Dop was al genomineerd voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol), nu zijn Leny Breederveld en Maureen Teeuwen toegevoegd. De nominatie van Han Römer voor de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) was al bekend, maar nu is ook Jim van der Woude hier voor genomineerd. Voor de Hans Snoeksprijs (beste jeugdvoorstelling) zijn ‘Medusa’ van theatergroep Mevrouw Smit / Theater de Citadel, ‘Mariken’ van STIP Producties en ‘Op hoop van zegen’ van theatergroep Maccus genomineerd. De prijzen worden op 10 september in de Stadsschouwburg van Utrecht uitgereikt. (Parool, 23/5/00)
zie ook: Marie Louise Stheins en Bram van der Vlugt zijn genomineerd
Het Theaterfestival gaat niet naar Groningen. Omdat voorstellingen tijdens en na de prijsuitreiking zouden spelen en gezelschappen dat niet wilden, kon de festivalorganisatie de programmering niet rond krijgen. De voorstellingen zouden van 8 t/m 18 september in Groningen te zien zijn. (VNG, 22/5/00)
zie ook: Selectie Theaterfestival bekend
Artistiek leider David Greaves is door het bestuur van de Amsterdamse jongerentheatergroep Artisjok Nultwintig ontslagen. Het ontslag komt voort uit de meningsverschillen die tussen algemeen directeur Marion Schiffers en artistiek leiders David Greaves en Nita Liem ontstonden bij het samenstellen van de subsidieaanvraag 2001 - 2004. Medewerkers hebben protest tegen het ontslag aangetekend. De Raad voor Cultuur schrijft in haar advies het vreemd te vinden dat men niet van het conflict op de hoogte is gesteld. In de gesprekken tussen de Raad en het gezelschap werd het belang van Greaves juist steeds benadrukt. (Parool, 22/5/00)
zie ook: Reacties op advies
Eens in de vijf jaar staat het Limburgse Tegelen op z’n kop en deze zomer is het weer zover: Het Passiespel wordt opgevoerd. Regisseur Bert Verbong (o.a. bekend van zijn films ‘Het meisje met het rode haar’ en ‘De onfatsoenlijke vrouw’ en bovendien Tegelaar van geboorte) heeft dit jaar een aantal grote vernieuwingen doorgevoerd. Zo is er nieuwe muziek en een nieuwe mis-en-scène gekomen. Bovendien is de nogal oubollige tekst uit de jaren ‘30 van Pater Schreurs herschreven door Jacqueline Knoops en Marieke van Leeuwen. Belangrijkste ingreep is dat de scène van Jezus’ verrijzenis geschrapt werd. “Dat past theatraal niet. Eerst is hij dood en dan staat hij opeens weer op, daar kun je toch alleen maar om lachen en brullen”, aldus Verbong. Er zijn al enkele protesten gerezen tegen de nieuwe versie: Jezus zou te menselijk zijn. Het Bisdom Roermond gaf echter zijn zegen: kunst heeft recht op vrije expressie en bovendien is het weergeven van een goddelijke figuur op het toneel onmogelijk. De voorstelling, die mogelijk wordt gemaakt door 400 vrijwilligers is tot 24 september elke zondag te zien. (AD & Volkskrant, 11/5/00)
Madonna had zich nog aangemeld, maar Ivo van Hove heeft de juiste acteurs ingehuurd voor zijn regie ‘A streetcar named Desire’ bij de New York Theatre Workshop. Twee van hen, Elisabeth Marvel en Christopher Evan Welch, kregen een Obie Award voor hun prestatie. Deze onderscheiding wordt uitgedeeld aan de beste regisseurs, producties en spelers in Off-Broadway producties. Theatermaker Jan Lauwers won een Obie voor de voorstelling ‘Morning Song’ van de Needcompany. (Volkskrant, 18/5/00)
zie ook: ‘A streetcar named desire’ in de regie van Ivo van Hove in New York in première gegaan
Het Nationale Ballet heeft - net als bijvoorbeeld Carrousel en het TIN - eveneens een directe aanval op de leider van de organisatie te verwerken gekregen. De Raad spreekt van “veel zorgen over het artistiek beleid” en “dansers van goed niveau, maar de Raad twijfelt of ze adequaat worden ingezet”. Volgens Jaap Mulders, zakelijk leider van het Nationale Ballet, is het negatieve advies te wijten aan het kamp waarin de Raad voor Cultuur zich bevindt. “Een aantal mensen ziet het Nationale Ballet onder Wayne Eagling niet zitten. De Raad zit op die lijn. Maar ze mogen niet op de persoon spelen.” (Volkskrant, 18/5/00)
Theatergroep Carrousel maakt volgens het advies van de Raad voor Cultuur “voorstellingen die niet beklijven”, speelt “stukken die matig gewaardeerd worden” en dient plannen in die “niet overtuigen”. Daarnaast leest de Raad de artistiek leider - met naam en toenaam - de les. Hij is “niet overtuigd dat Matin van Veldhuizen over de kwaliteiten beschikt om als inspirerende coach te functioneren”. Van Veldhuizen reageert verslagen: “Juist nu het zo goed gaat en we zoveel mooie dingen hebben gedaan moeten we stoppen. Wij trekken veel publiek, juist ook jonge mensen. Het is onbegrijpelijk”. (Volkskrant, 18/5/00)
zie ook: Carrousel krijgt nog meer een vrouwelijke signatuur
Ook bij het Holland Festival zijn ze zich ervan bewust dat het EK voetbal in het land is. Op een poster-campagne is een ‘alternatief elftal’ van musici en regisseurs, zoals Dick Raaijmakers, Theu Boermans, Gerardjan Rijnders, Ravi Shankar en Reinbert de Leeuw, door middel van de computer in oranje shirts gestoken. Ivo van Hove draagt de aanvoerdersband. Met de posters wil het Holland Festival duidelijk maken “dat het voetbalpubliek niet van het Holland Festivalpubliek hoeft te verschillen. Één overeenkomst is in ieder geval pijnlijk duidelijk: ook bij de Holland Festival elf is er geen vrouw te bekennen. (Parool & Volkskrant, 18/5/00)
Op 82-jarige leeftijd is cabaret-paus Wim Ibo overleden. Ibo werd bekend met ‘De familie Doorsnee’, het radioprogramma dat hij in de jaren ‘50 maakte met Annie M.G. Schmidt. Daarnaast schreef hij het boek ‘En nu de moraal van dit lied’, het standaardwerk over de geschiedenis van het cabaret in Nederland. (NRC, 18/5/00)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.