minirecensies

Rent

Ik vond ‘Rent’ echt heel geweldig! ‘Rent’ is heel anders dan andere musicals. Er zijn vele leuke extra’s, zoals de camera. De muziek is geweldig! Het is vaak meerstemmig en de teksten zijn onbegrijpelijk hoe ze dat hebben bedacht! Soms ben je de draad even kwijt in het verhaal (vandaar een geweitje minder) maar het is niet storend. Vooral Nurlaila is erg goed, zij kan zoo mooi zingen! Ook vind ik het leuk dat ze alle actuele punten aan bod brachten, zoals drugs, homoseksualiteit, op straat leven enz. Ik vind dat de spelers een mooi verhaal erg mooi hebben neergezet! ‘Rent’ is origineel, meeslepend, komisch en zeer mooi qua muziek/zang!
Ze hebben die 5 geweitjes verdiend!

CM gezien 24/01/2001

Hoe is het mogelijk dat een musical met zo’n helder verhaal zo ontzettend onbegrijpelijk wordt gebracht. Tuurlijk is de compositie van Jonathan Larson geniaal, daarvoor een gewei. Maar daar blijft het bij… Sterker nog, alles wordt gedaan om afbreuk te doen aan dit goede basisproduct. Van Hove schopt tegen huisjes die hij niet eens kent, laat staan beheerst. Voor deze waardeloze regie en voor het meest valse duet (tussen Collins en Roger) sinds tijden, een nominatie voor de Gouden Tomaat 2001.

HL gezien 10/04/2001

Tja, wat moet je daar nu van denken? Van Hove in combinatie met van den Ende… Nou, het is wat mij betreft en geweldige combinatie… Eindelijk een diepere laag in een musical… Geen makkelijk verhaaltje, maar een echt stuk voor de onderbuik!! Aangrijpend en prachtig vormgegeven! Eindelijk iets waar de abonnementjes voor weglopen en de Echte liefhebber overblijft! Iedereen die eens een andere musical wil zien, zeker de moeite waard! Mooi beeld, goede (Rock-)muziek en dito zang in combinatie met echt hedendaags taalgebruik, waarbij de waarheid niet geschuwd wordt in welke terminologie dan ook!

JH3 gezien 30/09/2000

Ik ben lyrisch! Wat een geweldige voorstelling. Van Hove is genadeloos voor de karakters en de acteurs. Hij is ook compromisloos naar het publiek toe. Je moet werken. Het gemiddelde musicalpubliek zal er ongetwijfeld moeite mee hebben. Van Hove zorgt ervoor dat deze productie het gemiddelde, tranentrekkende musicalniveau overstijgt. Ok, het is een commercieel uitstapje, maar de voorstelling doet niet commercieel aan. Integendeel. Mooi multi-mediaal met de video. 4 geweitjes voor het geheel. Een geweitje voor Nurleila Karim voor haar geweldige strot.Eén geweitje voor Tom Vanlanduyt en Tino Bos. De eerste is een lekker ding en de laatste kan op zijn rug een uur lang zingen en gitaar spelen.

FVB gezien 11/01/2001

Als de tweede akte meer op de eerste had geleken, dan hadden hiernaast alleen maar tomaten gestaan! Het geluid was namelijk in de eerste akte zo slecht dat er weinig van de teksten was te verstaan. Gelukkig maakte de tweede helft een hoop goed. Mooie stemmen, goede muziek en aangrijpende ontwikkelingen allen goed voor een gewei. Ondanks de overstaanbaarheid van de eerste akte toch een hele knappe eigentijdse musical.

DS gezien 20/01/2001

Geweldig decor! echt heel origineel. (jammer dat er van die droogkloten in de zaal zaten: ‘Is dit het decor?’ 5 min. voor het begin… ‘Nee, ze gaan het nog ff verbouwen!!!’)Leuk gedaan, met die tv’s en videocamera. Tino Bos = echt keigoed: liggend gitaren en zingen!! Leuke liedjes, veel verschillende stijlen. Moest wel lachen om ‘alle klokken LUIDEN!!!’ Er werdt verder wel mooi gezongen, wat ik alleen jammer vond, was dat het soms zo ongestructueerd was, dat ik het idee had dat de acteurs ook niet meer voor 100% wisten wat ze aan ‘t doen waren. Verdeling over podium was niet altijd even slim, soms kon je de acteus niet eens zien! Liedjes haden beter verdeeld moeten worden over het stuk. Op een gegeven moment werdt het wel heel saai: Zulke standaard teksten, langdradige dialogen, te lange liedjes. De 1e dans was wel geweldig!!! Lekker raar… Dus: opzich wel een leuke voorstelling, maar verwacht er niet al te veel van. ‘k geef een 6. :)

Blub gezien 13/01/2001

Als je ‘Rent’ geen goede musical vind, dan vind je wellicht musicals in het algemeen niet geweldig. ‘Rent’ staat op zichzelf en moet je dus niet vergelijken met andere musicals. Door de beperkte decorwisselingen komt het volledig aan op de zang en het acteren van de cast. En die doen dat vol overtuiging en kracht. Emotie komt mooi over, scènes worden goed uitgespeeld en de zang is goed. Alles gebeurt live, dus mag er ook best eens iets mis gaan. En dat alles rond een aangrijpend verhaal. ‘Rent’ was een absolute topper. We zagen de laatste voorstelling van ‘Rent’ in Carré Amsterdam. Tussen alle andere toppers uit de musical-scène. Een ervaring die ons bij zal blijven.

M gezien 20/05/2001