Wat veroorzaakt een hoek? Wat heeft een hoek; tegemoetkomend of juist buitensluitend, voor invloed op de ruimte en haar bewoners? In ‘Hoek’ ondervinden vier spelers (eigenlijk bewegers) het effect van een enorme muur die langzaam verschillende hoeken aanneemt. De vier bewegen zich vrij door de ruimte en nemen als vanzelfsprekend verschillende bewegingsvormen aan die voortvloeien uit de bewegingen van de hoek. Zo laten zij in patronen, samenstellingen en ritmes zien wat zij ervaren. Het mooie hieraan is dat hun uitdrukking weinig verraad over de binnenkant. Zij ondergaan enkel. Hierdoor kan het publiek volledig zelf interpreteren.
Het publiek kijkt geduldig toe en voelt mee hoe vrij of gesloten een ruimte kan zijn.
Af en toe duren stukjes naar mijn mening net wat te lang, maar over het algemeen ben ik enorm geboeid. Als de muur recht op het publiek afschuift deinst iedereen mee achteruit en wordt zo onbewust onderdeel van de speelvloer.
Een erg mooi gedeelte was het stuk waarin de spelers door de muur tot op een paar centimeter afstand van het publiek worden geduwd. Tijdens deze confrontatie reageren ze op elk geluidje vanuit het publiek, als alerte jonge vogeltjes met hele grote ogen. Niemand durfde meer te kuchen of te gaan verzitten, ‘want dan komen ze op mij af’. Dit resulteerde uiteraard in hard gelach van de hele tribune.
Indrukwekkende voorstelling; knap vormgeven thema’s waarin de veelzijdigheid van eenvoud aan het licht wordt gebracht.