Onderwerp
Ronald Plasterk (3 nieuwsberichten)
- Veel partijen in de Tweede Kamer hebben grote zorgen over het profijtbeginsel. Dat bleek tijdens een debat met minister Plasterk. De invoering zou inhouden dat entreekaartjes voor gesubsidieerde kunstvormen flink duurder worden. De gedachte erachter is dat wie van kunst geniet, er ook maar voor moet betalen. Gevreesd wordt onder meer dat de inkomsten van de kunstinstellingen door duurdere kaarten zullen teruglopen. Zelfs Plasterks eigen PvdA is er 'niet zó blij' mee: "Zoals het nu wordt gepresenteerd is het volstrekt onduidelijk hoe het zal uitpakken", aldus woordvoerder John Leerdam. Ook de VVD, SP, GroenLinks en D66 hebben grote vraagtekens bij de plannen. (ANP, 19/4/07)
- Minister Plasterk van OCW wil dat de publieke omroep en de kunstwereld moeten samenwerken om meer culturele programma's op de publieke zenders te vertonen. Volgens Plasterk hebben beide partijen elkaar nodig: de kunstwereld heeft de content en Hilversum heeft de media. Volgens de minister is de politiek bereid hier geld bij te leggen.
Hans Maarten van den Brink, directeur van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, is blij met de uitspraken van Plasterk. Van den Brink wijst er op dat de Raad van Bestuur van de NPO de komende tijd extra geld ter beschikking heeft en dat de nieuwe technologie ongekende mogelijkheden biedt voor het verbinden van hoge en lage cultuur, kleine en grote doelgroepen. (Medialog, 14/4/07)
- De nieuwe bewindspersoon voor cultuur wordt geneticus, Buitenhof- en Volkskrant-columnist Ronald Plasterk. Als minister voor OCW zal hij zelf de portefeuille Cultuur en Media op zich nemen. Dit meldt Kunsten '92 op haar website. Plasterk (49) is nu hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, en heeft zich in zijn columns zeer kritisch uitgelaten over het onderwijs- en wetenschapsbeleid van zijn voorganger Maria van der Hoeven. Ook aan cultuur en media heeft hij enkele gedachten gewijd, waarbij hij stelt dat zowel bij kunst als bij de omroep de inhoud boven de kijkcijfers dient te gaan. Qua cultuur ligt zijn interesse vooral bij de literatuur. In 2004 was hij juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs. Lobbyvereniging Kunsten '92 noemt het zeer verheugend dat cultuur nu ook op kabinetsniveau aan de orde gesteld kan worden.
Als minister van cultuur zal Plasterk een regeerakkoord moeten uitvoeren dat de afgelopen week tot veel verwarring heeft geleid. Enerzijds benadrukken de coalitiepartners dat cultuur belangrijk is en trekken ze 100 miljoen euro extra uit voor o.a. cultuurparticipatie, cultuureducatie, behoud van (religieus) cultureel erfgoed, amateurkunst en volkscultuur. Anderzijds moet er jaarlijks 50 miljoen bezuinigd worden door het opvoeren van het profijtbeginsel (de gebruiker betaald). Dat laatste zou gevolgen kunnen hebben voor de toegangsprijzen van theaters, concertzalen en musea, wat weer in tegenspraak is met de doelstelling om de participatie aan kunst en cultuur te verhogen. (Redactie, 15/2/07)