minirecensies

geweigeweigewei

Liever Niet
Freek Vielen

Ongeveer een maand geleden. Een tip van Laura van Dolron: ‘Ga naar Liever Niet van Freek Vielen in De Melkweg, HEEL HEEL bijzonder mooi, echt waar!’ Ik ging niet. Bijna niemand ging. Hadden we gelijk? Nee, we hadden ongelijk. Laura van Dolron had gelijk. Want nu, een maand later, ben ik wel gegaan. In Groningen. Tijdens Jonge Harten. En ik vond het heel bijzonder.

Samen met de improviserende cellist Harald Austbø neemt Vielen (1985) ons mee naar de herinneringen en de gedachtewereld van de vijfentwintigjarige Joderan. Op zijn eiland voor de Schotse kust. Van heden naar verleden. Van verleden naar heden. Van hoe hij als achtjarig jongetje brandnetels bestreed en met zijn broertje milieuclub De Beverrat oprichtte. Via hoeveel soorten eieren er wel niet zijn naar zijn leven als twintiger, als student. Van hoe het is om verliefd te zijn, en daar geen respons op te krijgen, naar hoe het is om zo’n volle agenda te hebben dat je geen tijd meer hebt om je samen met je vrienden te vervelen.

Liever Niet van Freek Vielen is een mooi verteld, fantasierijk coming-of-age verhaal. Een mengvorm van stand-up comedy en theater. Met schitterende muziek. En met scherpe observaties over de generatie van de twintigers van nu.

RiRo gezien 24/11/2012