oude meuk

Dossier verkiezingen

Programma Leefbaar Nederland

Kunst en cultuur

De afgelopen jaren zijn de subsidies bestemd voor de kunsten steeds verder omlaag gaan, terwijl er meer ambtenaren moeten worden ingezet en het dus de overheid steeds meer geld kost. De positie van de kunstenaar is daardoor verzwakt. Het kunstaanbod verschraalt en de werkgelegenheid in de kunstsector neemt af. Nederland is een land vol kunst en tentoonstellingen waarvoor weinig belangstelling is. Grote en belangrijke exposities gaan met een grote boog om ons heen.

Hetzelfde gebeurt op kleinere schaal in de provincies. Men zorgt ervoor het geld niet te oormerken zodat er geen willekeur ontstaat. Het geld verdwijnt meestal in de kas voor algemene middelen en/of gaat naar de reeds bekende subsidiekunstenaar.

Cultuur en dan vooral de kunsten zijn niet of nauwelijks gentegreerd binnen onze opvoeding. Ook het onderwijs maakt er nauwelijks of geen gebruik van. Subsidie en ondersteuning door de overheid blijft nodig. Niet alleen de overheid moet deze rol spelen, maar ook het bedrijfsleven.

Leefbaar Nederland staat als partij dicht bij de mensen en staat ook open voor regionale initiatieven die gericht zijn op conservering dan wel stimulering van de 'streekeigen' taal en cultuur.

Onze voorstellen zijn als volgt:

  1. Het bevorderen van culturele diversiteit is een ijkpunt van het kunst- en cultuurbeleid van Leefbaar Nederland.
     
  2. De kunsten zijn door de eeuwen heen een bron geweest van confrontatie, discussie en vermaak. Zij zijn zo diep ingebed in onze maatschappij dat een wereld zonder de kunsten niet denkbaar is. Daarom zal Leefbaar Nederland zich sterk maken voor een goede behandeling van de kunsten en cultuur en zijn beoefenaars.
     
  3. De vrije wereld van de kunsten heeft er al eeuwen lang voor gezorgd dat de culturen van de diverse landen en streken tot een veelkleurige bloei kunnen komen.
     
  4. De vrijheid kunstuitingen te maken en te tonen moet volgens Leefbaar Nederland gekoesterd moet worden en verruimd. Kunst zet mensen immers op een ander spoor dan zij gewend zijn en zorgt voor discussie en plezier.
     
  5. Leefbaar Nederland vindt dat deelname aan het culturele leven door jongeren met verschillende achtergronden moet worden bevorderd en samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende culturen gestimuleerd. Het oormerken van de gelden voor kunst en cultuur is ook daarom van groot belang.
     
  6. Voor Leefbaar Nederland is kunst en cultuur een grote bron van inkomsten en een goed Nederlands exportproduct. Onze schilders en musici gaan de hele wereld over.
     
  7. De huidige rijksbegroting voor kunst en cultuur is geen overbodige luxe, maar een investering in de ontwikkeling van onze samenleving. Helaas gaat er nogal eens wat mis. Rijk, provincie en gemeenten gebruiken de gelden met enige regelmaat om gaten te dichten in hun begrotingen. Het rijk, de gemeenten en provincies bouwen volop om het groeiende aantal ambtenaren te kunnen huisvesten en de 1% regeling moet volgens Leefbaar Nederland weer omgezet worden in kunstopdrachten. Er is dus met het geld dat beschikbaar is voor kunst en cultuur veel meer mogelijk dan thans het geval is.
     
  8. Leefbaar Nederland wil dat kunstenaars niet meer aan de zijlijn staan, maar binnen de organisaties voor kunst en cultuur actief betrokken worden bij de besluitvorming. De kunsten worden nu gereguleerd door instituten waar in de loop der jaren de specifieke kennis is verdwenen. Wanneer een dansgezelschap een subsidie aanvraagt, dan zullen in de adviescommissie ook dansers aanwezig moeten zijn, zodat er met kennis van zaken een goed besluit genomen kan worden. Zo kan men ook voorkomen dat een orkest als het Koninklijk Concertgebouworkest een professionele subsidiejager in dienst moet nemen.
     
  9. Leefbaar Nederland vindt dat cultuureducatie moet beginnen in het basisonderwijs en dat het incidentele beleid voor culturele instellingen met steun van de overheid wordt omgezet in structureel beleid. Kunst en cultuur hebben een sterk voedend en, wat nog belangrijker is, opvoedend en educatief karakter. Ieder kind heeft minimaal recht op n uur cultuureducatie in de week. Cultuureducatie is een belangrijke stap naar een groter publieksbereik en publieksvorming in de toekomst. Zij moet een schoolvak en bezigheid worden in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit zal enerzijds de integratie van instromers in onze cultuur bevorderen; zij leren dan onze cultuur beter te begrijpen. Anderzijds zal hiermede een opvoedkundig effect worden bereikt, inhoudende dat museumbezoek moet en dat theater meer is dan een dagje mediaparken of een kaartje voor een commercile uiting.
     
  10. Leefbaar Nederland vindt dat het kunstvakonderwijs weer zijn eigen gezicht en vrijheid moet krijgen. Het kunstvakonderwijs waarin de cultuurproducten hun oorsprong vinden, verdrinkt in de fuseringsgolven. Het vak didactiek zal naar de mening van Leefbaar Nederland in deze opleidingen verplicht moeten worden gesteld, opdat de kunstenaar die het niet redt in de markt een vak krijgt waarmee hij of zij binnen het onderwijs verder kan.
     
  11. Naast de beoefenaren en instellingen als musea e.d., bieden particuliere ondernemers een podium voor de kunsten. Leefbaar Nederland wil geen subsidies geven aan deze tussenpersonen. Zij moeten hun eigen boontjes maar doppen.
     
  12. Leefbaar Nederland vindt dat de zelfstandige positie van de kunsten alleen te handhaven is als er ook maatregelen worden getroffen om meer inkomsten te verwerven. Te denken valt aan het fiscaal aftrekbaar maken van kunstaankopen, het inbouwen van een looncomponent in activiteitensubsidies en vermindering van administratieve lasten. Ook zou de continuteit van fiscale maatregelen moeten worden gegarandeerd. De mogelijkheden op dit gebied dienen verder te worden onderzocht.
     
  13. Gezien het belang van kunst en cultuur voor de leefbaarheid van onze samenleving, acht Leefbaar Nederland het noodzakelijk dat er een minister van cultuur komt met een budget gelijk aan 1% van de rijksbegroting. 
     
  14. De partij is er voorstander van dat er meer samenwerking komt door lokale initiatieven in de wijken op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met landelijke instellingen.
     
  15. Leefbaar Nederland pleit voor het afschaffen van de W.I.K. Het is een te gekunsteld systeem dat teveel ambtenaren vergt en daardoor teveel kost en geen effect sorteert. Het hanteren van het zogenaamde Haarlems model is een betere optie. Hieraan zou een maximum van 5 jaar verbonden kunnen worden. De culturele ondernemer is een farce. De n is bedrevener in het zaken doen dan de ander, terwijl de kwaliteit omgekeerd evenredig kan zijn. Het nu beschikbare geld kan beter gebruikt worden om kunstenaar met een eerlijk salaris (geen klassenassistent e.d.) voor de klas te zetten zodat daar het proces van kunst en cultuur kan beginnen. De diversiteit van kunst en cultuur is de peiler van integratie.
     
  16. Op het gebied van behoud en beheer van collecties en monumenten zijn in de afgelopen jaren veel achterstanden weggewerkt. Er is bovendien een stimulerende werking van uitgegaan. Maar nog altijd zijn er achterstanden die nog moeten worden weggewerkt.
     
  17. Leefbaar Nederland is ondersteunt de identiteit van de streektaal zoals deze wordt omschreven in het Europees Handvest voor streektalen of talen van minderheden van de Raad van Europa (1994). Dit houdt ook in dat de partij de strijd van de Provincie Zeeland voor erkenning van de Zeeuwse taal ondersteunt.

Uit het verkiezingsprogramma 'Politiek is Passie', te bekijken op: www.wetenschappelijkbureau.nl

praat mee

schrijf een mini