Niemand
De formatie is op een haar na gevild. Er wordt veel gesteggeld over geld, vertrouwen en partijbelang. Bij Nova worden aan de lopende band nieuwe poppetjes genoemd; steeds worden de silhouetjes rond onze Koningin op het bordes gevuld met nieuwe hoofdjes. Soms krijgt een silhouetje zelfs twee hoofdjes, wat er vrij eng uit ziet. Erg betrouwbaar zijn de plaatjes nog niet, daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel. Was gisteren Onderwijs een VVD-ministerie, vandaag is het weer zeker dat het CDA met het departement aan de slag mag.
Gespannen volgen wij al deze berichtgeving: wie wordt genoemd voor Cultuur? Tot nu toe hebben we geen enkele naam horen noemen. In het voorlopig uitgelekte Regeerakkoord staat niets over Kunst of Cultuur. Maar dat is niet per defintie slecht nieuws. Sterker nog: het woord "podiumkunsten" komt, in een niet-negatieve context, voor in het document! Het staat in 'Tabel 10' onder het kopje 'Uitgezonderde subsidietaakstellingen'. Dat betekent dat er op de cultuurnota niet de verplichte 3,25 procent bezuinigd gaat worden.
Niet bezuinigen betekent natuurijk niet dat er geld bij komt en de vooruitzichten zijn dan ook niet echt rooskleurig. Het regeringsmotto "zuur gaat voor zoet uit" riekt toch vooral naar bezuinigingen. Maar waarschijnlijk vindt men de kunst te onbelangrijk om zich er echt druk over te maken. Een kleine, compacte regering is het streven en inmiddels is het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking praktisch opgeheven. Daarnaast gaat deze centrumrechtse regering de lessen van Thorbecke waarschijnlijk een stuk beter in praktijk brengen en komt er een grotere scheiding tussen Rijk en Kunsten. Dus komt er überhaupt een staatssecretaris? Of wordt de post opgeheven en mag de Raad voor Cultuur het alleen opknappen, nu zonder politieke agenda?
Bovendien: wie zou er trek hebben in de klus? Het openen van een debat over de Publieke Omroep en tegelijkertijd te bezuinigen, is niet echt een eenvoudige (of leuke) opdracht. Daarnaast zal het hele departement zijn multiculti-afromuts moeten afzetten en het domineesboordje weer omdoen. Kon Rick van der Ploeg nog leuk zijn visioen van cultureel ondernemerschap realiseren, de nieuwe staatsrecretaris krijgt weinig ruimte voor eigen ideeën. Zoals het er nu naar uitziet is de functie alleen maar een manier om je carrière te schaden, in plaats van je megalomane kunsttheorie uit te voeren. Dus mocht er toch een vacature zijn, wie wil hem nog vervullen?
Natuurlijk komt er een staatssecretaris: Het opheffen van de post zou zeker veel protesten onder de elite tot gevolg hebben, terwijl die juist een beetje vertrouwen in dit kabinet moeten krijgen.
Natuurlijk komt er geen staatssecretaris: Het grote doel van dit kabinet is bezuinigen op ambtenaren, nou dat is dan al één.